وحدت تاکتیک نیست
گزیده مصاحبه khamenei.ir با حجتالاسلام و المسلمین محمدعلی علوی، از اساتید برجستهی فقه و اصول، و از شاگردان درس خارج فقه رهبر انقلاب
- مهمترین دلیلی که مخالفین این موضوع(وحدت) بیان میکنند این است که میگویند فقط در جهت تأمین منافع موقت خودمان، شعار وحدت را مطرح کردهایم. وقتی هم به قدرت برسیم، اهلسنت را یا کنار میزنیم یا اگر دستمان برسد، آنها را از بین میبریم... در حالیکه ما معتقدیم علمای شیعه و خصوصاً امام خمینیرحمةاللهعلیه و مقام معظم رهبری، به وحدت بهعنوان یک حربه و تاکتیک مقطعی نگاه نمیکنند.
- بله، حضرت آقا به دشمن اشاره میکنند، اما ... پایینترین مرتبهی وحدت.... [ایشان] عامل «دشمن مشترک» را صرفا بهعنوان حداقل عامل وحدت و کف خواستههای ما معرفی مینمایند.
- وحدت مدنظر حضرت آقا ... اینگونه حاصل میشود که ما «نقاط مشترک» را بشناسیم و روی آنها متمرکز شویم.
- اگر تکیهی ما «صرفاً» روی دشمن مشترک باشد، وحدت یک تاکتیک و امر موقتی و زماندار میشود، اما اگر روی «نقاط مشترک» سرمایهگذاری کنیم، دیگر وحدت تبدیل به استراتژی میشود، زیرا مشترکات ما با آنها ابدی است.
- قرآن کریم در طی سه مرحله،(مسئلهی وحدت) را به زیبایی تبیین نموده است:
در مرحلهی نخست قرآن میفرماید: «وَأَطیعُوا اللَّهَ وَرَسولَهُ وَلا تَنازَعوا فَتَفشَلوا وَتَذهَبَ ریحُکم» (انفال: ۴۶). خداوند میفرماید اولاً بدانید که باید خدا و پیامبرش را اطاعت نمایید. این بهمعنی تکیه بر مشترکات است. بعد میفرماید نزاع و کشمکش نکنید، چرا؟ چون سست میشوید و قدرت و شوکت شما از میان میرود. این اختلافها باعث میشود ابهت و قدرتتان از بین برود.
در مرحلهی دوم و بالاتر میفرماید: «إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ إِخْوَهٌ» (حجرات: ۴۹). میفرماید نهتنها نزاع نکنید، بلکه بدانید شما بالاتر از این، باید مانند برادر با همدیگر باشید.
مرحلهی سوم و نهایی، کار را بهجایی میرساند که میفرماید شما نهتنها نباید اختلاف کنید، نهتنها باید مانند برادر باشید، بلکه یک «نفس واحده» هستید ... مثلاً میفرماید: «فَإِذَا دَخَلْتُم بُیوتًا فَسَلِّمُوا عَلَی أَنفُسِکمْ» (نور: ۶۱). شما وقتی وارد خانهای میشوید، به خودتان سلام کنید؛ یعنی شما وقتی به اهالی آن خانه سلام میکنید، در حقیقت دارید به خودتان سلام میکنید.
- [علاوهبر این] پیغمبر اکرم صلیاللهعلیهوآلهوسلم در روایت بسیار زیبایی میفرمایند: ... «مَثَلُ الْمُؤْمِنِینَ فِی تَوَادِّهِمْ وَتَرَاحُمِهِمْ وَتَعَاطُفِهِمْ، مَثَلُ الْجَسَدِ إِذَا اشْتَکَى مِنْهُ عُضْوٌ تَدَاعَى لَهُ سَائِرُ الْجَسَدِ بِالسَّهَرِ وَالْحُمَّى.» خیلی بیان مهمی است. حضرت میفرمایند مانند یک پیکر واحدند که هرگاه اندامی از آن به درد آید، دیگر اندامها در بیخوابی و تب، با او همنالهاند.
- مولای متقیان علی علیهالسلام از اینهم بالاتر میفرمایند. در عهدنامهی مالکاشتر میفرمایند که مردم بر دو دوسته هستند: «إِمَّا أَخٌ لَکَ فِی اَلدِّینِ وَ إِمَّا نَظِیرٌ لَکَ فِی اَلْخَلْقِ»، یا برادر تو در دیناند یا همانند تو در آفرینش هستند؛ یعنی حتی غیرمسلمان هم یک نوع رابطهای با ما دارد که باید با آنها ارتباطهای انسانی داشته باشیم.
- نقطهی مشترک ما، اصل دین اسلام و پیامبر اسلام و قرآن است و دشمن هم دقیقاً همین نقاط مشترک را هدف گرفته است ... هتکحرمت به پیامبر و قرآن، همواره در دستور کار آنان قرار داشته است.
- البته این نگرش رهبر انقلاب برخاسته از روش فقهی ایشان است که اصطلاحاً به آن «روش اجتهادی خردگرایانه» میگوییم. این روش البته پیشینهی تاریخی دارد و شاید بتوان گفت اولین شخص در این زمینه، شیخ مفید بوده.
برای مشاهده متن کامل مصاحبه به لینک زیر مراجعه کنید:
http://farsi.khamenei.ir/others-dialog?id=31746